Sari la conținut

Despre

Daca esti familiarizat cu Biblia, stii cine este Baruc si care a fost rolul lui in istoria sacra.

In cartea lui Ieremia, capitolele 32, 36, 43 si 46, Baruc este mentionat ca fiind scribul si mesagerul lui Ieremia, un om care transmite cuvintele lui Dumnezeu. Rolul lui in epoca a fost, se pare, destul de important, dat fiind ca, in Ieremia 36.32, Biblia il mentioneaza pe Baruc ca fiind „logofat”, termen care poate desemna si un secretar, dar si un demnitar al curtii domnesti. Cu privire la profesia lui Baruc si rolul sau in viata publica a capitalei iudee, o ipoteza interesanta si justificata, a fost avansata, acum aproximativ 10 ani, de un arheolog care mentiona ca sapaturile arheologice au scos la iveala ca a existat un Baruc, fiul lui Neriia, si ca acesta a fost ceea ce noi numim astazi notar public. Descoperirea amintita ar explica si cele relatate in Ieremia 32.10-16: dupa incheierea unei tranzactii pentru un teren, Ieremia ii da lui Baruc documentele care atestau faptul ca el este noul proprietar. Pentru un act de vanzare-cumparare erau intocmite, la acea vreme, documente, atat pentru partea care vindea, cat si pentru cea care cumpara, in doua exemplare fiecare, dintre care unul ramanea, ca si in zilele noastre, la notar si celelalte la partile implicate in tranzactie. Fiind intemnitat, Ieremia ii da lui Baruc ambele „zapisuri de cumparare”, atat pe cel „pecetluit” (cu sigiliul notarial care a fost scos la iveala de sapaturile arheologice), cat si pe cel „deschis”, urmand ca acestea sa fie pastrate intr-un vas special care sa garanteze integritatea inscrisurilor respective. Iar sapaturile arheologice au scos la iveala faptul ca locuinta lui Baruc, fiul lui Neriia, era si un depozit pentru astfel de documente, care se incheiau in fata lui (cu martori) pentru autentificare.

Cine a fost, deci, Baruc? Un om cu o pozitie importanta in ierarhia sociala a vremii sale, o persoana cu o situatie economica prospera. Dar nu doar atat. Privit din perspectiva colaborarii sale cu Ieremia, Baruc apare ca un om care, in ciuda declinului moral si al apostaziei raspandite – „de la vladica pana la opinca” – a acceptat chemarea divina si o misiune riscanta: aceea de a fi secretarul si mesagerul unui profet dispretuit si urat de conationalii si co-religionarii sai. Un om care nu a stat sa socoteasca „Ce pierd si ce castig din asta”, ci a actionat avand in vedere doar mandatul divin.

Nu a visat Baruc ca va deveni un nume de domeniu si de blog, nu si-a inchipuit ca, peste milenii, cativa cititori ai Bibliei vor fi impresionati de modul in care el a actionat pentru transmiterea cuvintelor lui Dumnezeu si reanimarea acestora in constiintele oamenilor. Dar, ceea ce nu a visat Baruc, a planuit Dumnezeu si, ca Baruci ai zilelor noastre, dorim ca, prin acest blog, sa oferim o viziune crestina asupra lumii si sa reconstruim principiile si valorile crestine, diluate sau anulate de societatea noastra postmoderna.

Poti fi si tu un Baruc, partener sau colaborator – prin integrarea in echipa acestui blog sau prin postarea de comentarii, conform regulilor enuntate la Termeni si conditii. Noi te asteptam si te incurajam sa o faci.

Echipa Baruc.ro

P.S. Echipa baruc.ro este formata atat din doamne/domnisoare, cat si din domni, dar semnatura va fi, invariabil, „baruc”. Cel putin la inceput.