„Ne-ai facut sa trecem prin multe necazuri si nenorociri; dar ne vei da iarasi viata, ne vei scoate iarasi din adancurile pamantului.” (Ps. 71.20)
Caterina de Medici este admirata pentru personalitatea sa puternica, dar si detestata pentru atrocitatile pe care le-a comis. Putini insa constientizeaaza, chiar daca stiu, ca aceasta personalitate, atat de influenta, a fost pusa, intr-o perioada destul de lunga din viata ei, intr-un con de umbra, iar ea insasi s-a confruntat cu abuzuri si tradari.
In primul rand, din partea familiei, casatoria fiind decisa, in acele timpuri si in marile familii, fara acordul mirilor. Apoi de sotul sau, Francisc I al Frantei, care o prefera in mod fatis pe Diana de Poitiers si refuza sa se achite de datoriile conjugale. In al treilea rand, de propriul trup, care refuza sa procreeze. Si, in ultmul rand, de Curtea Regala a Frantei, care nu putea tolera o straina si, mai ales, o Medici.
In acea perioada intunecata din viata ei, familia regala, toata Curtea Frantei care o detesta si o dorea exilata si nici chiar Caterina – nimeni nu banuia ca aceasta femeie, data la o parte si nedorita, va guverna tara! Si, totusi, asa a fost! Daca tradarea familiei de origine nu mai putea fi reparata, aceea a sotului si a propriului corp a fost compensata, de cei 10 copii pe care Caterina i-a obtinut, ca o compensare parca providentiala pentru cei 10 ani de infertilitate, iar multi curteni au trait pentru a vedea si simti, in propriile vieti, puterea femeii pe care o credeau moarta politic.
Viata Caterinei de Medici, cu urcusurile si coborasurile ei, contine lectii si incurajari pentru cei care se confrunta cu tradari, sunt dati la o parte sau au perioade in care orice promisiune pentru un viitor mai bun pare apusa. Dar, mai multe despre viata ei si despre lectiile ce se pot desprinde din existentele unor personalitati, puteti afla, intorcand fila dupa fila si dialogand cu o carte noua despre oameni si evenimente vechi. Mai multe detalii, aflati aici.