Parabolele Domnului Hristos, in viziunea lui Andrei Plesu

„Va spun ca, daca vor tacea ei, pietrele vor striga.” (Luca19.40)

Multi intelectuali, care, la biserica, se declara crestini, nu abordeaza public teme biblice ori se eschiveaza cand astfel de subiecte sunt abordate sau chiar trec in randurile batjocoritorilor, pentru a nu cadea sub blam, pentru a nu fi considerati retrograzi sau retarzi. In schimb, alti intelectuali, de marca, dar care par „de piatra”, nu prea „dusi de prea multe ori la biserica”, fac un pas in fata, asumandu-si invataturile crestine si proclamandu-le, desi sunt constienti ca atitudinea lor poate fi gresit judecata sau chiar sanctionata, de catre cei care se cred prea intelepti pentru a crede in ce spune Scriptura si a discuta despre „asa ceva” in secolul acesta ori de catre cei care considera ca a formula opinii pe marginea Scripturii este un drept, care le apartine in exclusivitate.

Joi seara, pe 8 noiembrie, la nou deschisa librarie Humanitas, de langa parcul Cismigiu, Andrei Plesu a lansat cartea Parabolele lui Iisus – Adevarul ca poveste. Potrivit „Adevarul”, „Andrei Plesu a precizat de la bun inceput ca se vede nevoit sa-si justifice demersul: ‚In lumea de astazi, daca scrii o carte pe teme religioase si nu esti teolog sau popa, trebuie sa te explici, fiindca esti suspect. Din partea teologilor, apare o stupoare in fata unui intrus care vine intr-un teritoriu de obicei atribuit, delegat, stabilit. De partea oamenilor de cultura curenti apare ideea ca un om cat de cat inteligent, un om al veacului nu prea are a se ocupa de o tematica desueta.’” Scriitorul a precizat, in discursul de lansare a cartii mentionate, ca Biblia este o carte actuala, din perspectiva atemporala si daca avem in vedere marile si adevaratele problematici ale vietii, si ca informatia scripturistica este mult mai relevanta decat cea prezentata de jurnalele de stiri, desi prevalenta in vietile oamenilor, ca informare si normare, este cea inversa. „’Exista o alta actualitate, actualitatea intrebarilor atemporale. Intrebari de tipul ce sens are viata?, ce inseamna suferinta?, ce inseamna raul?, ce inseamna iubirea? Acestea sunt intrebari care sunt valabile si maine, care au fost valabile si acum o mie de ani si vor fi valabile si peste o mie de ani (…) intrebarile pe care le propune textul sacru exista. Si zic ca e mai bine sa fii cuplat la actualitatea Bibliei, a parabolelor lui Iisus, decat sa fii cuplat la actualitatea jurnalelor de stiri, care devin in mod ilicit Biblia cotidiana.’”, a afirmat domnia sa.

Daca intelectualii care se declara buni crestini tac, vor vorbi cei care nu par si nu spun despre ei insisi ca sunt crestini practicanti. Dar mesajul si temeritatea lor in mod cert vor aduce rod, pentru ca, asa cum spune profetul Isaia, „dupa cum ploaia si zapada se coboara din ceruri si nu se mai intorc inapoi, ci uda pamantul si-l fac sa rodeasca si sa odrasleasca, pentru ca sa dea samanta semanatorului si paine celui ce mananca, tot asa si cuvantul Meu, care iese din gura Mea, nu se intoarce la Mine fara rod, ci va face voia Mea si va implini planurile Mele.” (Isa. 55.10-11)

2 comentarii la „Parabolele Domnului Hristos, in viziunea lui Andrei Plesu”

  1. Andrei Plesu este unul dintre putinele personalitati ale timpului pe care „il” ascult cu toata atentia ori de cate ori apare sa ne mai spuna cate ceva. Din nefericire de prea putine ori!
    Vorbim adesea de starea nepotrivita a copiilor si adolescentilor – aflati in continua formare a caracterelor – in evolutia lor de la gradinita si pana la maturitatea (7×4)=28 ani socio / intelectuala !
    Daca ar fi emise pe TV sau internet emisiuni seriale/ constante/ pe durata indelungata de timp cu Andrei Plesu care sa vorbeasca despre toate cele cate sunt pe acest pamant, fara sa fie construite ca lectii de ascultare ATUNCI cu siguranta alta ar fi structura sufleteasca a tineretului care ne va reprezenta in viitor! Blandetea si bonomia din „glasul impozantului” ar fi transferabila in mod cu totul involuntar asupra ascultatorilor. Si nu ma refer aici la manipulare!
    FACETI O INCERCARE(in a-l asculta ) SI VA VETI CONVINGE!
    DALIN

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *