„Scoala-te, lumineaza-te! Caci lumina ta vine, si slava Domnului rasare peste tine.” (Isa. 60:1)
In familii, copiii sunt uneori apostrofati pentru ca se trezesc tarziu sau, daca se trezesc la timp, o fac in urma a numeroase insistente din partea altor membri ai familiei. Aspectele acestea pot deveni cu adevarat problematice in cupluri, partenerii fiind mai legati unul de celalalt in rezolvarea diferitelor probleme si, deci, si in raportarea fata de adminstrarea timpului. Dar, oricate discutii ai initia, oricat de mult ai incerca sa il aduci „la realitate” pe celalalt, diferentele de „ceas biologic” uneori raman si acestea se reflecta in continuare in programul familiei si, daca nu se ajunge la un compromis, si in armonia acesteia. Din pacate, se pare ca unii au somnul pana la orele tarzii ale diminetii inscris in gene si, pentru a schimba ceva, asa cum solicitarile familiei si ale societatii pretind, trebuie sa lupte mai mult decat altii cu propriul organism, pentru a se trezi la timp. Iar aceasta este o afirmatie fundamentata nu doar empiric, ci si stiintific, potrivit rezultatelor unor cercetari recente.
Investigand evolutia bolii Parkinson si a Alzheimerului, o echipa de ceercetatori din SUA a descoperit ca orologiul biologic al omului este atat de mult reglementat genetic, incat genele pot determina, pe langa predispozitia catre mentionata ora de trezire, mai mult sau deloc matinala, si ora de risc ridicat pentru deces. Potrivit afirmatiilor conducatorului studiului, Andrew Lim, descoperirea facuta „intamplator” (exista, oare, intamplare?) aduce in atentia lumii medicale gena numita „Perioada 1” si mai multe tipuri de genotip, stabilite in functie de ce au acestea la baza – adenina (A), guanina (G) sau pe amandoua. Potrivit specialistilor, o persoana poate avea doua baze A (genotip AA), doua baze G (genotip GG) sau o combinare a celor doua baze (AG). Cercetatorii estimeaza ca posibilitatea unui persoane de a avea genotip AA este de 36%, genotip GG – de 16%, iar pentru genotipul AG – de 48%. Cei cu genotip AA prezinta, conform afirmatiilor cercetatorilor, predispozitia nativa de a se trezi cu o ora inaintea celor cu genotip GG, iar cei cu genotip AG tind sa se trezeasca la jumatatea acestui interval.
Daca insa ora de trezire ne este inscrisa in gene, de ce in perioadele arhaice ale istoriei si pana nu demult, chiar in secolul trecut, oamenii erau foarte matinali, trezindu-se dis-de dimineata, uneori cand nici nu lumina de ziua, iar, in prezent, oamenii se trezesc tot mai multi si tot mai mult la ore tot mai tarzii? Potrivit cercetatorilor, doar 16% dintre oameni ar trebui sa fie letargici si intarziati dimineata, iar majoritatea – echilibrati. Insa situatia reala, la ora actuala, e cu totul alta. In plus, diferenta orara intre cei foarte silitori si cei foarte delasatori este de doar o ora, potrivit studiilor, pe cand, in realitate, discrepantele sunt, in prezent, mult mai mari. Ce este inscris in gene nu putem contesta, daca asa spune „eprubeta”, insa cred ca, daca am face o cercetare sociologica si am compara datele obtinute astfel cu statistici din vremurile trecute, am constata ca s-ar confirma ipoteza potrivit careia „educatia bate gena”.
Desi experienta si izvoare reale, despre vremurile trecute, ne prezinta si un alt mod de organizare a vietii umane, diferit de standardele si practicile actuale, inclusiv in ceea ce priveste odihna, trebuie sa admitem ca mediul ne formeaza nu doar in sensul disciplinei in vederea trezirii devreme, prin educatie, ci ne poate influenta, in aceeasi masura, si in directia inversa, prin ritmul si activitatile pe care le propune sau le impune. In acest context, ceea ce conteaza cu adevarat este ratiunea noastra si vointa, care pot alege, cu Ajutorul corect si complet, ceea ce este cu adevarat bine, in orice si pentru oricine (nu doar pentru mine). De asemenea, de oricare parte ne-am afla, cu oricare genotip ne-am identifica, nu este bine sa folosim astfel de date (de altfel, nici confirmate – se pot confirma doar in laborator) sau criticile lor, pentru a ne scuza sau pentru a condamna. Poate ca, mai important decat ora de trezire si de culcare este sa fim cu El, sa avem binecuvantare.