9/11 2001 – si exploziile continua

„Sa nu vi se tulbure inima si nu va inspaimantati de zvonurile care se raspandesc in tara; caci anul acesta va veni un zvon, iar anul urmator un alt zvon; in tara va domni silnicia, si un stapanitor se va ridica impotriva altui stapanitor.” (Ier. 51.46)

Saptamana trecuta s-au implinit 9 ani de la atentatul care a avut loc in America si care a produs pierderea multor vieti omenesti. Dar, de atunci, au trecut deja noua ani, prea mult pentru tinerea noastra de minte, afectata de prea multele probleme si informatii cotidiene.

 Asta pe de o parte; pe de alta parte, America este o tara mult prea diferita de Romania si mult prea departe, ca sa ne mai framante acele drame, fie ele cat de mari si rasunatoare la momentul producerii lor. Si cum sa te mai gandesti la ce s-a intamplat candva aiurea, cand, pe plaiurile natale, au loc „explozii” actuale? Este adevarat, de alta natura, dar, pana la urma, la evenimentul din 2001 am fost martori? Evenimente cu potential exploziv/polemizant sa fie  – si e asigurata mediatizarea. Daca mai exista si garnitura de victime – efect rasunator garantat! Nu e nevoie de victime in numar mare sau reale, e suficient un „peste mare”; daca mai este si rapitor, „vuiesc” ziarele si celelalte mijloace de comunicare pentru o perioada proportionala cu dimensiunile si ferocitatea animalului prins in plasa, vanat sau doar amenintat.  

Cu privire la ceea ce s-a intamplat cu adevarat in 2001 si cu privire la adevarata identitate a teroristului (Al-Qaeda sau SUA), circula multe povestiri pe Internet, unele considerate conspirative si subiective, dupa cum circula variante diverse si cu privire la anumite fapte/evenimente autohtone, de parca istoria ar fi tesuta si scrisa din balade si doine. Chiar daca nu stim foarte multe despre fapte si faptuitori, despre evenimente si producatorii lor, stim insa (si atat trecutul, cat si prezentul ne reamintesc) ca traim pe o planeta afectata de Marea Lupta, care nu s-a incheiat – o pelicula vizionata de lumile necazute in pacat si in care fiecare fiinta umana are un rol important de jucat: niciun om nu este doar spectator si nu exista rol principal sau de figurant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.