Black Friday – mari reduceri la magazinele din Romania

„Voi toti cei insetati, veniti la ape, chiar si cel ce n-are bani! Veniti si cumparati bucate, veniti si cumparati vin si lapte fara bani si fara plata!” (Isa. 55:1)

Black Friday, o zi cu traditie in reduceri substantiale pe alte meleaguri, a fost importata si de comerciantii de pe la noi. Astfel, ziua de vineri, 23 noiembrie 2012, va deveni, poate, pentru multi dintre romanii afectati de criza, o zi alba, prin posibilitatea de a achizitiona la preturi reduse produse necesare sau dezirabile.

Este adevarat ca anumite produse sunt, chiar cu reduceri, mai scumpe decat altele, dar… marca are pret si inca unul „piperat”. Oricum, fiecare stie mai bine ce are nevoie sau isi doreste si cati bani poate sau este dispus sa dea pentru a achizitiona ceva. Noi dam doar un link catre listele magazinelor (inclusiv online) ce vor avea reduceri in ultima zi lucratoare din saptamana aceasta si cateva sfaturi, pe care le consideram necesare pentru o aprovizionare sigura. Listele le puteti studia sau salva de aici si de aici, insa aveti grija la cumparaturi, caci, oricat de mici ar fi sau ar parea preturile, „cheltuielile mici sunt ca soarecii in granare”. In plus, cred ca este recomandat ca, atunci cand va decideti sa comandati, sa verificati daca nu cumva produsul respectiv, aceeasi marca/acelasi titlu, nu poate fi cumparat mai ieftin, fara reducere chiar sau cu una mai mica, din alt loc. Pentru ca unii comercianti mai procedeaza si astfel: cresc preturile inaintea zilei „eliberatoare” si, apoi, fac reduceri, dar dintr-un pret care a suferit o mare si nejustificata majorare anterioara. Deci, fara a fi sceptici, fiti prudenti, caci, in zilele noastre, nu prea se da de pomana. Si nu uitati ca, „la pomul laudat”, nu este bine sa „te duci cu sacul”. Si, chiar daca ar fi competitive si oneste reducerile de preturi, este indicat sa ne gandim bine daca trebuie sa ne luam sacul cand cumparam, caci, pana la urma, nu suntem „Mos Craciun”. Reducerile de pret ne pot stimula in mod daunator comportamentul achizitiv si, daca nu stim sau nu vrem sa ne stapanim, in loc sa econosim, asa cum ne dorim sau pretextam ca vrem sa facem, s-ar putea sa pagubim.

Cei care considera ca astfel de oferte nu sunt pentru ei, poate ca sunt mai castigati – si in ceea ce priveste timpul si in ceea ce priveste banii. Oricum, acele resurse, de care avem cu adevarat nevoie si pe care ar trebui mereu sa ni le dorim, sunt accesibile in permanenta si nu cu reducere de pret, ci fara niciun cost: „Voi toti cei insetati, veniti la ape, chiar si cel ce n-are bani! Veniti si cumparati bucate, veniti si cumparati vin si lapte fara bani si fara plata!” (Isa. 55:1) Asa ca, daca nu „beneficiati” de astfel de oferte, nu va intristati, stati linistit si fiti fericiti, caci nu ati pierdut nimic… cu adevarat important. Lucrurile care conteaza si raman se dau gratuit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.