„Ferice de omul care gaseste intelepciunea, si de omul care capata pricepere!” (Prov.3:13)
Pentru ca am remarcat ca unii studenti/absolventi au probleme/surprize in redactarea lucrarilor academice si pentru ca, dintre acestia, unii mi-au solicitat ajutorul pentru rezolvarea problemelor mai sus mentionate, am considerat necesar sa trec cateva astfel de informatii pe blog. In felul acesta, voi consuma mai putin timp si voi depune mai putin efort in a oferi informatii face-to face, la telefon sau prin email.
Voi avea astfel in vedere patru aspecte:
1. Continutul lucrarii
2. Forma
3. Aparatul critic si bibliografia
4. Prescurtari utilizate in mod curent
1. Continutul lucrarii
a. Introducerea se redactateaza la sfarsit si trebuie sa includa: motivatia alegerii temei, metodologia utilizata, argumente vizand originalitatea/noutatea lucrarii, cateva elemente descriptive in ceea ce priveste lucrarea si, uneori, plecaciuni pentru profesorul coordonator si pentru cei care au sustinut realizatorul in vreun fel sau altul.
b. Continutul: neaparat original si in acord cu profesorul coordonator (pentru lucrarile care au profesor coordonator), cu un numar de capitole si subcapitole rezonabil si cu legatura intre ele. Partea teoretica sa nu contina tot ce se poate spune in domeniul respectiv sau pe tema X, ci doar ceea ce se coreleaza cu partea practica si din perspectiva proprie, fara insa a postula propriile teorii. Pentru studiul de caz, musai se formuleaza o ipoteza, iar concluziile vor evidentia validarea acesteia, dar nu prin hocus/pocus, ci pe baza unei cercetari temeinice.
c. Concluziile: proprii, fara a incheia cu un citat (asta am facut eu odata si profesorul nu mi-a notat lucrarea!).
2.Forma
a. Coperta contine:
– Numele universitatii sus, centrat, al facultatii dedesubt;
– Putin mai sus de mijlocul paginii, centrat: Titlul lucrarii (si disciplina dedesubt, pentru lucrarile din timpul facultatii/masterului). Daca este lucrare de licenta/dizertatie scris LUCRARE DE ABSOLVIRE (sau LICENTA/DIZERTATIE) deasupra titlului;
– La o treime de marginea de jos a paginii, in stanga – numele profesorului coordonator, cu titlul universitar trecut deasupra;
– La acelasi nivel (sau un rand mai jos) cu numele profesorului, in dreapta – numele coordonatului, cu statutul trecut deasupra (student, masterand, absolvent);
– In josul paginii, centrat, localitatea si anul predarii/sustinerii lucrarii.
b. Cuprinsul:lista figurilor (daca exista), titlurile capitolelor si subcapitolelor, cu indicarea paginilor corespunzatoare, bibliografia si anexele.
c. Alte observatii:
– Lucrarea trebuie redactata cu diacritice, cu font Times New Roman de 12, la un rand si jumatate si printata doar pe o parte a foii.
– Citatele sa nu fie prea lungi si nu mai mult de trei pe pagina.
– Pentru lucrarile cu studii de caz: numele institutiei se scrie intreg prima data (cu initialele in paranteza) si apoi pot fi trecute doar initialele.
3.Aparatul critic si bibliografia
a. Aparatul critic vizeaza citarea/indicarea surselor si se realizeaza in doua sisteme (pentru o lucrare va fi ales doar unul, dupa cum recomanda si profesorul coordonator):
i. Cel european (si al Academiei Romane):
– pentru carti: prenumele si numele autorului (la Bibliografie sunt trecute invers), titlul complet al lucrarii (italice), editia, locul de aparitie, editura, anul; pentru citarile din a doua sursa se indica aceste date pentru autorul si lucrarea originale si apoi se indica, dupa mentiunea apud., de unde a fost preluata ideea. Pentru lucrarile care au mai mult de 6 autori, prima data se trec toti si ulterior doar primul, urmat de prescurtarea et. al..
– pentru periodice: prenumele si numele autorului, titlul articolului in italic, numele publicatiei redat între ghilimele, locul aparitiei, anul aparitiei, anul calendaristic, numarul, data (ziua si luna), pagina/paginile (la bibliografie nu se mai indica articolul si autorul acestuia si nici paginile).
– pentru resursele web: link-ul intreg si data accesarii (la bibliografie este indicat doar site-ul); pentru studiile preluate de pe internet, fisiere in format pdf, citarea se face ca in cazul periodicelor, indicandu-se apoi link-ul si data accesarii. In acest caz, la bibliografie vor fi trecute atat studiul, cat si adresa web de la care au fost preluate.
– alte observatii: Trimiterile se fac folosind, de regula, numere arabe, nu doar pentru citate, ci pentru orice idee preluata, la sfarsitul paginii, capitolului sau lucrarii; preferabil este sa fie trecute la sfarsitul paginii, reluand numerotarea pe fiecare pagina (insert, reference, footnote, numbering: restart each page).
ii. Sistemul Harvard (pe care eu nu il agreez): citarea/indicarea sursei se face în text, intre paranteze, unde se mentioneaza autorul, anul lucrarii si pagina, iar pentru citatele/ideile preluate de la a doua minte se indica numele autorului preluat, anul aparitiei lucrarii si apoi, cu apud., autorul din care s-a facut preluarea, anul si pagina, totul intre paranteze.
b. Bibliografia trebuie sa includa toate lucrarile mentionate la aparatul critic, indicate in ordine alfabetica si grupate pe categorii: izvoare, lucrari generale si speciale (acestea pot fi delimitate doar in lucrarile de mare intindere), periodice, resurse web. Bibliografia utilizata sa fie de data cat mai recenta si sa includa si clasici in domeniu.
4. Prescurtari utilizate in mod curent
a. Ibidem – pentru trimiterea consecutiva (numai in acest caz) la acelasi autor si aceeasi lucrare. Daca nu este si la acceasi pagina, se scrie Ibidem, in italic, si apoi se indica pagina.
b. Idem – pentru situatiile in care, in aceeasi lucrare, se fac referiri la mai multe lucrari ale aceluiasi autor, termenul inlocuind numele autorului.
c. Apud – pentru ideile/citatele preluate de la a doua sursa.
d. Op. cit. – cand un autor este citat, in intreaga lucrare, cu o singura opera. Prima data sunt indicate toate datele necesare pentru identificarea lucrarii respective si, ulterior, doar numele autorului, mentiunea Op. cit. si pagina.
e. p. – pentru pagina.
f. pp. – cand citatul la care facem referire trece de pe o pagina pe alta sau ideea preluata este dezvoltata pe mai multe pagini, indicandu-se toate paginile la care facem referire.
Nu garantez ca mi-am adus aminte tot ce este necesar pentru redactarea unei lucrari stiintifice izbutite, dar sper ca informatiile de pe acest blog sa va fie, totusi, de folos. Scriind, am avut mai mult timp pentru a-mi pune randuiala in ganduri si, astfel, sfaturile pe care le-am dat pe aceasta cale sunt cert mai cuprinzatoare decat cele pe care le-as fi oferit verbal sau printr-un email scris in pripa. Asta ma va usura, deci, si pe mine de anumite poveri si va ajuta, cred, si pe altii in indeplinirea unor sarcini pe care acum le percep ca fiind mai putin prietenoase.