Sari la conținut

Cursa

„Cel ce m’a facut pe mine in pantecele mamei mele, nu l-a facut si pe el? Oare nu ne-a intocmit acelas Dumnezeu in pantecele mamei?” (Iov 31.15)

Vaccinul care ne scapa de SIDA este realizabil

cursa_300x225Cel putin acestea ar fi rezultatele unui studiu coordonat de Ministerul Thailandez al Sanatatii si de Armata SUA. In afara de intrebarile care se pun, legate de riscurile si efectele adverse ale acestui potential vaccin, eu am alte nedumeriri si intrebari, legate de modul in care a fost realizat studiul, mai precis de populatia pe care a fost realizat experimentul.

Potrivit cu ceea ce apare in media, „experimentul a fost derulat incepind din octombrie 2003, in doua provincii thailandeze, pe un numar de 16.400 de voluntari, toti seronegativi si cu virste cuprinse intre 18 si 30 de ani, al caror risc de infectare era calificat drept mediu”.

„In doua provincii tailandeze”, nu americane si, bineinteles, pe subiecti tailandezi, ca doar nu aduceau americani in Tailanda pentru teste. Adica tarisoara aceea, cu o legislatie precara si o economie deficitara, incepe sa intre in scena nu doar prin mirajul erotic sau prin forta de munca incredibil de ieftina, ci si prin mirajul medical, prin „voluntarii” care aduc lumii beneficii sanitare, asumanadu-si singuri – si fara prea multa stiinta – riscurile. Voluntari… Adica de ce doar tailandezii au acest simt civic? Normal, Armata SUA dispune de finante si minti luminate, dar nu dispune de subiecti care sa aiba curajul de a se expune unor astfel de teste si, atunci, un parteneriat cu Ministerul Thailandez al Sanatatii poate rezolva problema. Noi venim cu banii, iar voi cu „sobolanii”. La cata foame au, pentru cateva graunte, acestia vor intra „de bunavoie” in cursa. De ce nu au adus, totusi, si cativa americani? Da, este adevarat ca se poate spune ca, pentru ca cercetarea sa fie realizata ca la carte, nu pot fi amestecati „bostanei cu dovlecei”, adica nu poti face cercetare asa, pe loturi amalgamate. Bine, atunci de ce nu s-au ales doar americani?

De ce nu in America? Pentru ca, daca apareau probleme , acestea nu mai puteau fi usor musamalizate, ca, vezi bine, rechinii mediatici din SUA stiu cum sa vaneze si sa plaseze astfel de stiri. Pai cum sa ii propui unui american sa se ofere „voluntar” pe o suma derizorie, fara sa ii explici cu amanuntul toate riscurile la care se expune si fara sa iti asumi si tu riscuri? Cum sa faci astfel de experimente in SUA, cand acolo exista un noian de legi care reglementeza incercarile de acest gen si un altul care vizeaza tot felul de drepturi pe care individul, daca s-ar lasa cu bucluc, le poate invoca in instanta. Ce sa mai spun de daune, ca americanii sunt experti in a pretinde sume nemeritate sub pretexte absurde, total nejustificate, daramite cand ar mai fi vorba si de incalcari flagrante!…

Si cel mentionat mai sus nu este singurul caz scandalizator, din pounctul meu de vedere. Nu doar pe departe se produc studii care pot fi disputate, ci si mai pe aproape si in tari mai „civilizate”. Adica, pe la inceputul lunii septembrie, in presa scria de acele minunate teste clinice ale vaccinului impotriva gripei porcine. Potrivit „Ziua”, aceste experimente s-au realizat in Spania si pe „copii voluntari”, cu varste cuprinse intre sase luni si 17 ani!… Voluntariat la 6 luni… Ce sa mai spun? Atata precocitate ma lasa muta!…

Sper insa sa nu raman muta in cazul in care compania nu-stiu-care ar pune ochii pe tarisoara in care traiesc (daca nu au facut-o deja) si sa ma pot implica pentru a impiedica „voluntariatul” acesta „fara cap” si unilateral dezvoltat in ceea ce priveste beneficiile financiare. 

Nota: Nu vreau sa invalidez, prin acest articol, testele clinice pe subiecti umani – acestea sunt necesare (potrivit cu putinul pe care il stiu in domeniu). Ce contest eu este modul lor de desfasurare, respectiv modalitatea in care sunt alesi subiectii asupra carora vor fi realizate respectivele teste si, cumva, si modul in care sunt arondate beneficiile, in mod deosebit cele financiare sau de imagine, care vin odata cu rezultatele acestor tipuri de teste. Sper sa fiu bine inteleasa. Sper si ma rog. In rest, „ramaneti aproape”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *