Desert si fel principal: stiri de scandal

„Nu lua nici tu seama la toate vorbele care se spun.” (Eclesiastul 7.21)

De cateva saptamani, nu exista publicatie, post de radio sau de televiziune, care sa nu caute sa valorifice divortul anului, pentru cat mai mult rating, disecand in 4 si, apoi, in 16 si in 32 de parti, tot ce fac cei doi – inca soti – Columbeanu. Fie ca suntem sau nu ocupati, presa ne ocupa sau ne distrage imediat.

Pe vremuri, oamenii ieseau la porti sau se uitau printre gard, daca prin zona era un scandal. Acum nu mai este nevoie sa te obosesti atat de mult, ca sa fii „la curent” cu o informatie nenecesara. Si ce mai pui ca, atunci, daca „nu erai pe faza”, trebuia sa te multumesti cu stiri de mana a doua sau a noua, pe care tata cutare dorea sau nu sa ti le ofere. Acum, poti sa vezi si in direct, dar poti sa citesti/vizionezi si cand doresti, ai sau iti faci timp, iar agregatoarele de stiri isi fac mai bine treaba decat „tatele” de pe vremuri, oferindu-ti informatii din surse multiple. Daca esti ocupat, nu in curtea din spatele casei, ci in fata monitorului, esti „strigat” daca apare un „scandal important”, dar nu de lelita jurnalista, reporter cu norma intreaga in sat sau in mahala, ci de alertele la care nu te-ai abonat, ale unui site de stiri agramat si care colporteaza inclusiv stiri de scandal. Asa se face ca, in timp ce faci ceva cu adevarat important, vezi, in coltul dreapta jos al monitorului, ca ai primit o alerta prin care esti tinut la curent cu evenimentul fierbinte, creat de doi oameni fara prea multa minte. Iar daca pacatoasa curiozitate te impinge sa vezi ce si-au mai aruncat in cap cei doi protagonisti, afli ca laturile nu sunt doar resturi de mancare si nu se folosesc doar ca hrana pentru animale murdare, ci sunt si resturi de moralitate, cu care poti sa iti terfelesti adversarii. Si afli si ca oamenii tin neaparat sa isi dea cu parerea inutila si sa faca si sa ceara o dreptate pe care ei nu o pot nici stabili si nici aplica si ca stirile de acest fel sunt vanate si devorate nu doar pentru senzational. Obositi, plictisiti sau afectati de cotidian, oamenii acceseaza stiri de scandal, recurgand la astfel de informatii desucheate, in goana dupa analgezice sau tranchilizante neconventionale pentru propriile dureri si nelinisti ori dupa consolarea pe care ti-o ofera constatarea ca si altii dau de belea (sau si-o fac singuri) si chiar „si bogatii plang”.

Indiferent ce si de ce se mediatizeaza, ca stire de scandal si de ce sunt accesate, ascultate si vizionate stirile de acest tip, de catre public, informatiile incendiare distrug si trebuie evitate. Chiar daca ele par o hrana esentiala, stimulatoare si gustoasa, niste „prajituri”, asa cum spune Inteleptul Solomon (Proverbe 26.22), in fapt, aceste „prajituri” nu sunt necesare sau folositoare, ba chiar afecteaza sanatatea spirituala, mintala si relationala. Pentru „desert”, delectare sau consolare, este de dorit si binevenit sa fie alese alte posibilitati pe care lumea le ofera, solutii curate si cu adevarat hranitoare, atat pentru indivizi, cat si pentru grupurile sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.