„Caci El nici nu dispretuieste, nici nu uraste necazurile celui nenorocit si nu-Si ascunde fata de el, ci il asculta cand striga catre El.” (Psalmi 22.24)
Unde este Dumnezu? Unde este Dumnezeu cand au loc accidente si abuzuri de tot felul, pe acest pamant intinat de pacat si plin de suferinta? Unde este Dumnezeu?
O intrebare pe care si-a pus-o si Elie Wiesel, un evreu supravietuitor al Holocaustului, care povesteste o intamplare infioratoare, care a avut loc in timpul celui de al doilea razboi mondial. Trei detinuti sunt executati prin spanzurare si ceilalti sunt constransi sa asiste, pentru ca aceasta executie sa devina o pedeapsa exemplara. Doi barbati mor instantaneu, dar cel mai tanar, aproape un copil, a murit dupa aproximativ o jumatate de ora. Supliciul a fost nu doar pentru cel executat si greu decedat, ci si pentru – sau poate chiar mai mult pentru – cei obligati sa asiste la acest „spectacol”. In fata acestui tablou, zugravit in linii si nuante infernale, unul dintre detinuti se intreaba: „Unde este Dumnezeu? Unde e?” Intrebarea a avut ecou si in inima lui Wiesel, un tanar zdruncinat de atrocitatea scenei. O voce launtrica a raspuns acestei intrebari: „Dumnezeu este acolo, in streang!”.
Intamplarea, astazi destul de cunoscuta, este amintita si de Ravi Zacharias, in lucrarea Strigatele inimii (Ravi Zacharias, Strigatele inimii, Oradea, Editura Cartea Crestina, 2009, p. 77). Autorul comenteaza, dupa ce face aceasta relatare: „El este in mijlocul acelor atrocitati, suportandu-le!” (Ibidem).
Al doilea razboi mondial a devenit istorie, dar, pe acest pamant, prin alte zone framantate de razboaie si lipsite de libertatile fundamentale cu care noi ne-am obisnuit, exista si astazi oameni care se confrunta cu situatii de genul celor relatate de Wiesel si amintite de Ravi Zacharias. Cei mai multi oameni nu sunt, insa, intr-un lagar de concentrare – sau in situatii similare – si nu se confrunta cu astfel de crize. Dar suntem inca pe acest pamant, confruntandu-ne cu probleme, cu tot felul de probleme si, inerent, cu tot felul de dileme. In fata acestora, tasnesc Strigatele inimii: Strigatul pentru a-L cunoaste pe Dumnezeu, Strigatul pentru o credinta palpabila, Strigatul pentru a cunoaste rostul suferintei, Strigatul unei constinte vinovate, Strigatul pentru libertate in placere, Strigatul unei inimi singuratice, dar si Strigatul lui Dumnezeu pentru poporul Sau (Ibidem, p.7). Strigate care, in ciuda contextelor diferite care le genereaza si a formelor si tonalitatilor diferite pe care le „imbraca”, au aceeasi sursa si aceeasi Destinatie: vin din inima, din inima omului si se indreapta tot catre o inima, dar un alt fel de inima, inima Domnului.
Strigatele inimii, de Ravi Zacharias, este disponibila la Libraria Baruc. Alte carti, de acelasi autor, la Libraria Baruc: Isus intre alti dumnezei, Lotusul si Crucea, Izbaveste-ne de rau, Mielul si Fuhrerul, Nastere din nou sau renastere?, Poate omul sa traiasca fara Dumnezeu?, Redescopera mirarea, Ratiune si senzualitate.