Sari la conținut

Handicapul invingatorului

„Cine este orb, daca nu robul Meu si surd ca solul Meu, pe care il trimet? Cine este orb ca prietenul lui Dumnezeu, si orb ca robul Domnului?” (Isaia 42.19)

A fost odata un grup de broscute… care voiau sa se ia la intrecere. Telul lor era sa ajunga in varful unui turn foarte inalt. Se adunasera deja multi spectatori, pentru a urmari cursa si a le incuraja pe broscute. Cursa urma sa inceapa… Totusi… Dintre spectatori nu credea nici unul ca vreuna din broscute va reusi sa ajunga in varful turnului. Tot ce se auzea erau exclamatii de genul: „Oh, ce obositor!!! Nu vor reusi niciodata sa ajunga sus!“ sau: „Nici nu au cum sa reuseasca, turnul este mult prea inalt!“ Broscutele incepura se abandoneze… Cu exceptia uneia singure, care se catara vioaie mai departe… Spectatorii continuau sa strige: „E mult prea obositor! Nu va putea nimeni sa ajunga sus!“

Tot mai multe broscute se resemnau si abandonau… Doar una singura se catara consecvent mai departe… Nu voia cu nici un chip sa abandoneze! In final renuntasera toate, cu exceptia acelei broscute, care cu o imensa ambitie si rezistenta reusi sa ajunga singura in varful turnului! Dupa aceea, toate celelalte broscute si toti spectatorii au vrut sa afle cum a reusit broscuta sa ajunga totusi in varf, dupa ce toate celelalte se vazusera nevoite sa abandoneze cursa! Unul din spectatori se duse la broscuta s-o intrebe cum de a reusit sa faca un efort atat de mare si sa ajunga in varful turnului. Asa se afla ca… Broscuta invingatoare era SURDA!!!

 Exista multe probleme carora trebuie sa le facem fata si multe provocari de abordat. Iar limitele, fizice sau de alt gen, cu care ne confruntam, par, pentru cei mai multi si in cele mai multe cazuri, piedici. Desi, daca avem in vedere anecdota de mai sus, pe care am primit-o pe email, limitele noastre pot fi chiar adevarate rampe de lansare sau anumite limite pot compensa, in mod fericit, altele.

Poate pentru ca isi seteaza mintile si simturile altfel, indivizi cu diferite probleme reusesc, uneori, mai mult decat altii. Sunt numeroase exemplele de oameni care au avut reusite exceptionale in viata, desi, daca ar fi fost dupa aprecierile noastre sau chiar ale contemporanilor lor, s-ar fi lasat in mod cert pagubasi.

Uneori, da, trebuie sa fii surd atunci cand oamenii incearca sa te descurajeze, oricat de justificate ar parea argumentele lor. Poporul evreu a ratacit mult si rau prin pustia Sinai pentru ca a dat crezare unor raporturi descurajatoare, desi porunca lui Dumnezeu era aceea de a merge inainte si promisiunea Lui – ca El va fi cu ei si le va da izbanda. Iar aceste „bune sugestii” trebuie primite cu reticenta mai ales cand este vorba de planul spiritual al vietii: „Nu vei reusi niciodata!”. Porunca lui este aceea de a merge inainte, iar promisiunea Lui – ca va fi cu noi si ne va da izbanda. Ce spun „iscoadele”, nu conteaza si, daca totusi le auzim si ne afecteaza, este bine sa apelam la dopuri de urechi, vizibile chiar. Se gasesc in farmacii, unele foarte frumos colorate – portocalii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *