Hristos a fost vandut si cumparat! Adevarat!…

„Fara plata ati fost vanduti si nu veti fi rascumparati cu pret de argint.” (Isa. 52:3)

Mult lemn din crucea lui Iisus s-a mai vandut pe lumea aceasta, ca de s-ar strange toate fragmentele comercializate, s-ar face nu o cruce, ci o padure de astfel de exponate. Daca imi amintesc bine, si Hagi Tudose descoperise depozitul cu fragmente din crucea mult cautata si disputata, iar descoperirea aceasta chiar il imbogatise (in fapt, „buna credinta” a celor pe care ii prostise). Incepand de la Iuda, pana in prezent, comertul cu Iisus „prinde” – si pe cei ce cumpara si pe cei ce vand.

In zilele noastre, inainte de Paste, sub diverse forme, mai „avansate”, cruci inca se cumpara si se vand, dar nu se poarta niciodata in spate. Oamenii isi vad de planurile si de treburile lor, iar in drumul dinspre sau catre job agata tot ce se poate pentru drumetia la munte sau la mare, pentru drumul in parc si pentru gratare sau pentru un mai sedentar uitat la televizor. Si, ca sa fie pregatirea intreaga, se mai gandeste omul si ca ar trebui sa aiba o constiinta curata, asa ca trece poate intr-o zi si pe la preot, sa se spovedeasca, si mai cumpara si un suvenir care sa ii aminteasca nu ca e pacatos (urat cuvant) si muritor si are nevoie de un Mantuitor, ci doar de faptul ca acum va fi protejat si binecuvantat, pentru ca „a cotizat”. Caci Dumnezeu a devenit Godfather, Nasul care are puterea si care trebuie platit, ca sa nu ti se intample ceva rau si, dimpotriva, sa fii pazit – doar Iisus de asta a murit si asta inseamna sa fii mantuit!… Hai sa nu vorbim despre pacate, despre rapoarte si vieti judecate, astea toate sunt demodate. In cel mai bun caz, daca este sa vorbim despre Dumnezeu si despre Jertfire, am putea sa ne gandim si sa spunem ca El a facut asta doar ca sa ne fie noua bine, dar aici, in aceasta lume, nu ca am fi avut nevoie de iertare pentru Marea Impacare, ca asta ne cheama pe noi la predare si la schimbare, ca El ar urma sa vina iar si sa ne duca in Cer sau pe alte coclauri spatiale. Oooo, e amuzant, ca unii oameni demodati si dereglati mai cred ca Iisus a inviat si ca a promis sa vina iar, sa invieze pe cei ce L-au crezut si ascultat si ca acest pamant va fi distrus si apoi recreat – pana si in Antichitate s-a ras de asta in Areopag! Si ce daca spun „Hristos a inviat!”, cine mai ia seama la tot ce se spune, e doar un slogan sau un „refren” pe care oamenii il canta, fara sa il creada si fara sa ii „patrunda”…

Hai sa lasam lucrurile grave si serioase, cuvintele prea pioase, judecatile plictisitoare sau chiar revoltatoare. Hai sa revenim cu picioarele pe pamant si sa aducem si discutiile din acele inalte sfere catre lucrurile mai concrete, sa avem si noi o discutie colocviala, ca la bere… Pai si despre ce sa vorbim, frate, soro, vere? Despre ce? – Despre lucruri importante, care pot fi vandute si cumparate… Ca, de exemplu, despre faptul ca astazi am cumparat lucruri de nimic si am si vandut, in acelasi timp, pe acest nimic, considerat argint, pe Cel Neprihanit, in numele pregatirii pentru un Paste pentru care, in fapt, eu nu m-am pregatit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.