Sari la conținut

Oglinda, oglinjoara, cine este cea mai operata din tara?

„Voi judecati dupa infatisare, Eu nu judec pe nimeni”. (Ioan 8.15)

Celor care doresc sa recurga la operatii estetice li se recomanda ca, inainte de apela la o astfel de operatie, sa realizeze, pe langa investigatiile medicale necesare, si o vizita la psiholog. Nu stiu ce discuta oamenii aceia cu psihologul, dar nu inteleg de ce merg mai departe. Si unii merg foarte departe…

Saptamana aceasta am citit un articol despre o femeie care a facut 52 de operatii estetice! 52! Nu mai putine, dar cu timp pentru mai multe! Pentru ca doamna are 55 de ani, dar vrea sa arate la batranete mai bine decat arata la tinerete, este posibil sa apeleze si la alte operatii, poate sa atinga si suta, cu inaintarea in varsta. Cu cat se inmultesc anii, se inmultesc si operatiile…

In cazul mentionat, operatiile au adus schimbari pozitive in infatisare, chiar daca nu atat de naturale, pe cat si-ar dori beneficiara. Dar, in alte cazuri, operatiile au avut urmari grave pentru sanatatea si aspectul celor implicati. O femeie s-a ales cu infatisare de pisica, iar alta nu isi mai poate inchide ochii, fiind nevoita sa recurga la diferite remedii pentru umectarea ochilor si pastrarea sanatatii acestora, in limite „decente” pentru noua situatie. Este bine cunoscut si cazul Lui Michael Jackson, care ar fi fost un negru dragut, cu trasaturi fizice specifice rasei sale, dar care a devenit un individ mutilat de bisturiul esteticianului, cu trasaturi care nu mai aveau ceva distinctiv, decat prin hidosenie.

De ce nu isi pot accepta acesti oameni infatisarea? De ce cred ca o infatisare este mai buna decat alta? De ce doresc sa arate „bine” intr-un mod artificial, dar care sa para „natural”? Cui si de ce doresc sa placa? De ce nu pot accepta trecerea timpului si urmarile acesteia in propria viata?

Pentru ca oamenii doresc apreciere si acceptare si stiu ca infatisarea este primul test pe care trebuie sa il treaca: „Voi judecati dupa infatisare”, a spus Isus. Si totul a inceput cu un fruct placut la privit, pe care Eva l-a dorit, in ciuda interdictiei divine, deschizand, astfel, usa catre o lume in care aprecierile si deciziile se iau pe baza infatisarii. Istoria umana este plina de erori si orori comise in functie de acest criteriu, de altfel atat de subiectiv. Chiar si „oamenii lui Dumnezeu” au fost tentati de a face alegeri, si inca foarte importante, precum alegerea si ungerea unui imparat, in functie de infatisare. Samuel, daca ar fi fost sa aleaga dupa cum considerentele proprii, l-ar fi ales Eliab, fratele lui David, care nu era exemplu nici de vitejie, nici de bunatate si nici de piosenie.

Dincolo de cauzele primordiale ale acestei atitudini si de greselile antecesorilor nostri, astazi, fiecare dintre noi trebuie sa aleaga ce va face cu talantii pe care i-a primit. Da, este adevarat, nu toti avem aceiasi talanti, din niciun punct de vedere. Dar „omul nu poate primi decat ce-i este dat din cer”, iar incercarile de a smulge, pe cale chirurgicala, ceva in plus pentru propriul fizic, chiar daca nu implica si concretizarea unor riscuri fizice, emotional si spiritual ne vor afecta, mai mult chiar decat sentimentele si gandurile pe care le-am cuibarit si le-am lasat sa odrasleasca si de care, luand o astfel de decizie, am crezut ca vom scapa. De aceea, atunci cand venim la oglinda, sa nu o intrebam cine este mai frumoasa, ca nu cumva, mai tarziu, sa nu o intrebam cine este cea mai operata din tara! Daca vrem ca oglinda sa rasfranga un chip care sa ne insenineze sufletul, iar privirile oamenilor sa se lumineze cand ne vad, solutia este la indemana, nu costa nimic si, pentru realizarea ei, nu este nevoie nici macar de o secunda. Iar aceasta solutie ne-ar face nu doar pe noi mai frumosi, ci si pe cei cu care interactionam, pentru ca, pe chipul lor s-ar oglindi frumusetea chipului nostru, capatata prin cea mai contagioasa si generoasa interventie pentru infrumusetare – zambetul.

2 comentarii la „Oglinda, oglinjoara, cine este cea mai operata din tara?”

  1. Am aprobat comentariul dv. tarziu, deoarece nu prea am timp sa ma ocup de acest blog mai mult, inclusiv de comentarii.
    „A nu judeca” nu inseamna ca orice delimitare a binelui de rau, pe baza unor norme si valori clar definite si pe baza unor date cunoscute, nu se mai poate realiza. Judecatile se pot face, dar nu asupra fiintelor umane. Nu un om anume am judecat in acest articol, ci o preocupare, care, potrivit Scripturii, fie ca are de-a face cu sine, fie ca are de-a face cu altii, nu izvoraste din si nu hraneste preocuparile spirituale, este centrata pe sine si determinata de un act de judecare a propriei persoane, in raport cu altele sau cu norme neaceptate de El. Daca aceste preocupari nu sunt „judecate”, atunci oamenii se vor erija in judecatori la nesfarsit si vor actiona ca atare. O judecata inseamna a stabili clar culpa unei parti, ceea ce, in acest articol, nu am facut – nu am judecat „pe nimeni”, ci doar am realizat o „judecata de valoare”, daca lucrurile trebuie privite neaparat din perspectiva unei „judecati”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *