Opinii si sfaturi privind tratamentele „naturiste” (pentru doamna Dorina Szabo si nu doar)

 „Iata, ii voi da vindecare si sanatate, ii voi vindeca si le voi deschide un izvor bogat in pace si credinciosie.” (Ieremia 33.6)

Am remarcat ca acel caz, care m-a impresionat pe mine, a trezit si interesul/empatia altora. Este vorba de doamna Dorina Szabo, careia i s-a pus diagnosticul de cancer, urmand a se stabili stadiul bolii, pentru  tratamentul necesar.

Pe site-ul Intercer a fost postat, in replica, un sfat preluat din mass media, cu remedii naturiste, respectiv cu recomandari pentru tratament prin post. Legat de acest sfat, as vrea sa precizez, inainte de toate, observatia unui medic, poate destul de cinica, dar obiectiva: aceea ca, in anumite afectiuni si, mai ales in anumite stadii ale acestora, tratamentele acestea alternative, daca nu sunt abordate doar ca un adjuvant, vindeca boli, in sensul ca te vindeci de tot … cu lut galben. Este o replica dura, dar necesara.

Personal, am avut probleme de sanatate accentuate si am primit si astfel de sfaturi, pe care nu le-am urmat decat partial – si cred ca am actionat „cu cap”. Am trecut la dieta vegetariana, am consumat ceaiuri si am facut apel la diferite „remedii naturiste”, dar nu am optat pentru masuri radicale (anumite tipuri de post), care, din experienta pot sa spun, secatuiesc orgamismul, nu il ajuta. Iar efectele, pentru schimbarile stilului de viata, apar in timp, un timp de care nu se stie daca doamna Dorina mai dispune, pentru a face astfel de experimente, pe propriul organism si cu propria viata, pe de o parte si, pe de alta parte, astfel de abordari nu functioneaza decat ca tratamente suport, in anumite boli si, mai ales, in cele grave. Mama unei foste colege de facultate a fost diagnosticata cu cancer la stomac si nu a facut tratament medicamentos, dar a urmat cu „remedii naturale” – si rezultatul a fost exact cel nescontat. Eu am avut litiaza biliara si am urmat astfel de tratamente care nu m-au ajutat, unele chiar mi-au daunat. Dieta si anumite remedii au fost benefice, dar nu „mi-au topit pietrele”, care, dimpotriva, au prosperat: calculii nu au putut sa fie eliminati decat chirurgical. Din punctul meu de vedere, anumite recomandari au de-a face mai mult cu anumite curente  „medicale”, bazate pe credinte si filosofii orientale, decat pe Biblie, teoria si practica medicala. „Metoda chimio-farmaceutica poate rezolva stadiul actual al bolilor prin tratarea simptomelor, dar va genera consecinte grave în viitor” – se spune in articolul la care am facut referire; in schimb, anumite tratamente alternative pot genera efecte fatale actuale, nu intr-un viitor pe care pacientul, este posibil, nici sa nu il mai apuce, daca urmeaza acest tip de recomandari.

In concluzie, sfatul meu pentru doamna Dorina Szabo este acela de a face investigatile necesare si de a urma tratamentele recomandate de medicii de specialitate, eventual sa ceara parerea mai multor specialisti. In astfel de situatii, tratamentele alternative sunt indicate si bune de urmat, dar nu excluzand tratamentul medicamentos,  ci doar ca suport pentru acesta.

Doresc sa precizez ca acest articol l-am scris in graba, considerand ca este o urgenta sa ofer o a doua perspectiva asupra tratamentelor alternative, in cazul mentionat. Pentru doamna Dorina Szabo: multa sanatate si intelepciune in discernerea,  alegerea si urmarea  sfaturilor bune.

4 comentarii la „Opinii si sfaturi privind tratamentele „naturiste” (pentru doamna Dorina Szabo si nu doar)”

 1. stimata doamna; nu va cunosc dar vreau sa va spun ca sanatatea inseamna:
  – ce mancam
  -cat exercitiu fac
  -in ce mediu traiesc(aici ma refer aer, stress, etc)
  Orice tratament naturist da resultate 100 % ca este tratamentul recomandat de Dumnezeu
  Orice tratament pe jumatate duce la ruina;
  Produsele fierte = produse moarte
  produse vii fara a fi fierte = produse care da viata;
  ca sfat: cunosc cazuri de cancer care s-au vindecat numai cei care nu au umblat si cu alte masuri;
  identic va fi si cu mantuirea; unii oameni cred ca se vindecca de pacat daca din cand in cand mai fac cate unul…
  Sfatul Cerului este sa macam CE A INVENTAT DUMNEZEU fara a-l prelucra!!!
  Ce este tare poate sa incolteasca ce este bun de mancat -mancati!
  Orice post facut fara a stii implicatii si ce se intampla in organism este greit;
  Este normal ca organismul cand se dezoctifica sa reactioneze – prima data va este rau (este normal) si din a 3 zi incepeti sa va simtiti excelent;
  Mancati 100 % natural fara a gati (cred ca mancarea gatita este inventata de SATAN si santem dependenti);manac sprouts zilnic, beau lichide si fac cam putina miscare dar ma simt excelent; aprind focul sa fac numai ceai.
  Cine are intelepciune sa priceapa!!

 2. am citit acest articol minunat da sunt de aceias parere daca se increde o persoana in dumnezeu el il va ocroti si ii va da o minte inteleapta prin care se va putea ajuta eu personal am avut melanom malign in anu 1991 am fost operata la clinicile noi din timisoara concomitent am luat si picaturi bers adica [ beres drops plus ]dar nu am refuzat nici o cura de chimioterapie [ una zi vincristin 6 zile dacarbazin la fiecare 3 saptamini ] asa ca domnu mia dat zile si boala sa vindecat ce a ce sse intimpla f rar la melanomu malign sa fie vindecat dar inainte de toate il slavesc pe bunu dumnezeu care e medicul suprem si poate sa faca minuni cititi la ezechia si veti vedea ca dumnezeu da zile si ce poate sa faca omu sa faca [tratamentu ]caci zilele le da dumnezeu va doresc multa credinta si multa sanatate

 3. szabo andrada diana

  Buna. Ma numesc Andrada, sunt fiica doamnei Szabo Dorina; vreau sa va multumesc pentru sfaturi dar, din pacate, mama mea a decedat pe data de 29 06 2012. Va multumesc.

 4. Ne pare rau ca mama dv. nu a castigat lupta cu boala, dar credem ca, desi a pierdut acum, va primi, totusi, „atunci”, viata castigata prin El. A pierdut o lupta, dar va castiga razboiul. Dumnezeu sa fie cu dv. in continuare, ca Parinte, sa va ofere sprijin si alinare, pana cand va veti intalni cu El si cu mama dv. Cititi si Isa. 66.13, ca un Cuvant de incurajare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.