Sari la conținut

Pe cine alegeti, pe Isus, care se numeste Hristos sau pe Caiafa, care este Mare Preot? (I)

„Nu judecati dupa infatisare, ci judecati dupa dreptate.” (Ioan.7:24)

Multe carti, inclusiv dintre cele crestine, fac apologia autorului: ca este unul de seama in domeniul lui de activitate si ca are realizari nenumarate. Sau, daca este vorba de o evanghelizare, procedura este, uneori, asemanatoare. Acum stau si ma gandesc ca, daca acestea erau criteriile de legitimare ale unui autor sau invatator al Scripturilor, pe vremea lui Isus, atunci nu este de mirare ca Persoana, pe care astazi o numim Mantuitorul, a fost contestata de contemporanii Sai.

A aparut si in crestinism – sau mai curand prolifereaza – tendinta spre „slava mare” – si nu doar cu persoanele publice se procedeaza astfel. Iar ceea ce nu se incadreaza in parametrii de „glorificare” este lepadat.

In general, omului i se pun etichete, in functie de anumite criterii; apoi, este trecut  la dreapta sau la stanga de atotputernicele noastre tipare.

Revenind la respingerea lui Isus, am identificat cateva „motive”, care puteau fi onorabil invocate pentru respingerea Lui:

1. Originea:

– sarcina Mariei statea sub semnul intrebarii – sau doar era pusa astfel (Ioan 8.41);

– situatia economica-sociala a familiei Mantuitorului – o familie saraca, de mestesugari (Matei 13.55) – si a Sa insasi (Marcu 6.3);

– locul de provenienta – atat localitatea (Nazaret – Ioan 1.46), cat si provincia (Galilea – Ioan 7.52).

2. Lipsa unei pregatiri academice (Ioan 7.15).

3. „Anturajul”: oameni simpli sau disputati in vremea lor (Matei 9.10).

4. Lipsa unei imagini cuceritoare, data de „haina de firma mare”: Isus nu a urmat, din acest punct de vedere, calea conducatorilor laici (Luca 7.25) si nici a celor religiosi din vremea Sa (Luca 20.46). El a fost imbracat cu o haina „stralucitoare”, doar cu forta si in mod ofensator, de catre tortionarii Sai (Luca 23.11).

5. Absenta limbajului incadrabil in tipar, atat in ceea ce priveste limbajul verbal (Ioan 7.46, 29), cat si cel si corporal (deopotriva atingerile vindecatoare – Matei 17.7, dar si gesturile si actiunile de disciplinare, considerate de cei „in drept”, „nelegale” – Ioan 2, 15,18).

6. Lipsa de legitimitate inaintea liderilor vremii (Ioan 2.18, 7.48).

Si acestea sunt cateva, dar suficiente criterii de invalidare a declaratiilor si activitatii Celui care s-a declarat Mesia. Ca declaratiile si activitatile Sale erau in concordanta cu Scriptura si chiar o implinire a profetiilor, asta nu conteaza pentru cei si pentru cele care fac demarcatii pe baza criteriilor mentionate anterior.

Iar aceste criterii cam stau si astazi in picioare, partial sau integral, in functie de cat de conservator este sau nu mediul respectiv sau cat de elitist, din anumite puncte de vedere. Nu vreau sa aprofundez subiectul, pentru ca nu vreau sa jignesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *