Sari la conținut

Samson si Dalila

„Lupta-te lupta cea buna a credintei” (1 Timotei 6.12)

 Nu de mult, presa mentiona cazul exceptional al unui copil roman de numai 5 ani care are o putere samsoniana. Nu prea am fost de acord cu modul in care copilul isi „forma” corpul, privind lucrurile din perspectiva medicala. Privind lucrurile si din punct de vedere social, acest mare plus de forta precoce ar putea sa para un succes si garantia securitatii ulterioare. Omeneste, da. Au fost insa si oameni puternici care au avut esecuri rasunatoare din punct de vedere profesional, iar in ce priveste securitatea, forta nu reprezinta intotdeauna garantia.

Astazi a aparut, in multe publicatii online, un articol cu „biruinta” unui jurnalist BBC asupra unor huligani – si parca ceva din firea umana tresare cand vezi ca indivizi cu un comportament anti-social sunt pusi la punct. Si incepi sa te gandesti daca nu cumva solutia intr-o lume tot mai violenta este formarea copiilor atat la nivel fizic, cat si mental, in sensul preintampinarii agresiunii cu aceleasi mijloace – folosirea violentei. Si ca sa iti linistestii constiinta, iti spui: doar pentru aparare.

Insa, din cate stiu si inteleg eu din Biblie, Dumnezeu nu legitimeaza asfel de mijloace. E suficient sa citesti Predica de pe Munte (Matei 5-7) si parca scara valorilor se inverseaza si ceea ce mai inainte ti se parea „nobil”, acum ti se pare infam, ceea ce numeai justitie apare doar ca un comportament punitiv. Asa ca, decat sa ne pregatim sa intampinam raul cu rau, chiar daca acest lucru pare bun (da, si mie mi se pare bun de multe ori!), mai bine sa Il rugam pe Dumnezeu sa Il intampine El si sa ne dea si noua intelepciunea si dispozitia de a-l intampina „in puterea Lui” si cu mijloacele pe care El ni le-a pus la dispozitie: „De aceea, luati toata armatura lui Dumnezeu, ca sa va puteti impotrivi in ziua cea rea, si sa ramaneti in picioare, dupa ce veti fi biruit totul. Stati gata dar, avand mijlocul incins cu adevarul, imbracati cu platosa neprihanirii, avand picioarele incaltate cu ravna Evangheliei pacii. Pe deasupra tuturor acestora, luati scutul credintei, cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau. Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este Cuvantul lui Dumnezeu”. (Efeseni 6.13-17) Orice alta solutie nu este decat o Dalila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *