Stiati ca…

…Pisicile nu sunt mentionate explicit in Biblie?

Cand eram copil imi era frica de pisicile negre. Nu foarte tare, dar imi era. Si am avut odata o pisica cu o astfel de coloratura si cu un comportament foarte insolent si un mieunat revendicativ, care nu se potolea, uneori, nici noaptea.

Si tot legat de pisici si copilarie, imi aduc aminte de o superstie cu pisici care te intorc din drum cu cativa pasi, daca nu au altceva mai bun de facut decat sa traverseze strada chiar prin fata ta. Din cate mai tin minte, trebuia sa faci trei pasi inapoi, daca o pisica obisnuita iti „taia drumul”, iar numarul de pasi „de rac” trebuia dublat sau triplat daca respectiva pisica era neagra (sau gri foarte inchis sau cenusieJ). Dar astea tin de copilarie, imi ziceam eu cand „m-am facut mare”. Insa pe cat de mare eram cand imi ziceam aceste lucruri, pe atat de mare mi-a fost si mirarea care m-a „lovit”, cand am descoperit o atare superstitie infantila si printre studenti si nu printre orice fel de studenti, ci printre cei care puteau fi numiti „destepti”. Adica mi s-a intamplat sa vad o colega de facultate, bine dotata intelectual, sarind inapoi si cainandu-se ca „i-a taiat pisica calea”.

Poate pentru ca si antichitatea era plina de superstitii legate de pisici – ba mult mai bogata decat timpurile noastre – Biblia nu mentioneaza pisicile in mod explicit. Implicit apar, in raportul Creatiei din capitolul Genesa si in celelalte referiri biblice cu privire la animalele/fiintele vii care populeaza aceasta planeta. Dar pentru ca nu apar explicit, ierahii Evului Mediu s-au grabit sa le demonizeze – si reminescentele acelor credinte medievale inca polueaza si azi mintile oamenilor, si nu doar ale celor mici de varsta.

Pisicile nu sunt nici bune, nici rele, in mod supranatural; nu aduc nici noroc, nici ghinion prin intermediul nu stiu caror forte, in functie de colorit. Albe, negre sau roscate precum Garfield, pisicile pot fi bune sau rele, pot aduce bucurie sau suparare, doar in functie de comportament. Unul care, de ce sa nu recunoastem, de cele mai multe ori ne place, oricat de capricios sau neobisnuit ar fi.

[youtube]z3U0udLH974[/youtube]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.